Fent vagy lent? Fókuszban a megfázás mítoszok

Ne szipogj! Ne menj ki vizes hajjal! Tedd a kezed a szád elé, ha köhögsz! Ezek azok a tanácsok, melyeket mindannyian megkapunk szüleinktől, és aztán továbbadjuk a gyermekeinknek. De vajon ezek a jószándékú tanácsok valóban hasznosak? És vajon a jól ismert házi praktikák mennyire hatékonyak a megfázás leküzdésében? Tudd meg, hogy mely trükkök és tippek azok, amelyek valóban segítenek.

Érdekes tények a vírusokról

12 méteres fertőzéssugár

Nehéz elkerülni őket: a megfázást okozó vírusok tüsszentéssel, orrfújással, és köhögéssel terjednek. A vírusok apró cseppekben bújnak meg, és akár 12 méteres távolságba is eljuthatnak. Ez hosszabb, mint a legtöbb busz.

Turbó gyorsulás, akár 900 km/óra

Gyorsabb, mint bármely versenyautó: a kutatók megmérték, hogy a tüsszentéskor távozó levegő maximális sebessége akár 900 km/óra is lehet. Az átlagos sebesség körülbelül 140 km/óra. Ez gyorsabban terjeszti a vírusokat, mint amilyen gyorsan mi el tudnánk fordulni.

Kedvenc búvóhelyük az otthon melege

Távirányító, mobiltelefon, kilincs: azok a tárgyak, melyeket különösen gyakran érintünk meg, ideálisak a vírusok terjesztésére. Sajnos ezekbe a gyerekjátékok is beletartoznak. A legtöbb vírus különösen életképes. Képesek akár 72 órán keresztül is életben maradni a különböző felületeken. Ezért takaríts és fertőtleníts rendszeresen.  

A megfázást okozó vírusok mindenhol megbújnak

A tömegközlekedésben például a kapaszkodókon és a jegyautomatákon. A munkahelyen a telefonon, a billentyűzeten vagy a kávéautomatán. Ahol sok ember tartózkodik egyszerre, elővigyázatosságra van szükség. Ilyenek az egylégterű irodák vagy a tömegközlekedés csúcsidőben.